Tanulj nyelveket úgy, ahogy egy polyglot

 

Nyelviskolánk nyelvtanulási módszere - letöltés itt ›››

 

 

Steve K.png

Steve Kaufmann 16 nyelvet beszél, 143 000 követője van a youtube-on. 

Forrás:  https://www.youtube.com/watch?v=mXqFD2bWHxU&t=14s

 

Steve Kaufmann alias Lingo Steve az egyik leghíresebb polyglot (értsd: sok nyelvet beszélő ember) a youtube-on. Most elmondjuk, hogyan tanul meg Steve egy új nyelvet teljesen önállóan.

 

 

csab.jpg

Kósz Csaba több nyelvet beszélő diplomás angoltanár,  az önálló nyelvtanulás szakértője. Csaba dolgozta ki az e-Egyetem tudományos nyelvtanulási tematikáját.   

 

Csaba pedig elmeséli, hogyan sajátítják el az e-Egyetemen a nyelvtanulók célirányosan az összefüggő beszédet, a gondolataik körülírását, a véleménykifejtést és a folyékony társalgást. 

 

 

Hogyan tanul meg Steve egy új nyelvet teljesen nulláról? Hogyan tanulhatsz Te is így? 

 

"Mi az első lépés?"

 

stevekaufmann.jpg

 Steve Kaufmann: "Átnézem a leggyakoribb mondatokat. Nem tesztelgetek, nem tanulom meg a mondatokat, csak ismerkedek a nyelvvel."

 

 

csab.jpg 

Kósz Csaba (e-Egyetem): "Online nyelvtanfolyamainkon is az alapvető mondatok használatával ismerkedik meg első körben a tanuló. Nálunk sem kell tanulni a nyelvet és tesztek sincsenek. 30-40 óra alatt tanítjuk meg, hogyan értesd meg magad tőmondatok segítségével."

 


 

"Mire helyezed a hangsúlyt?" 

 

stevekaufmann.jpg

Steve Kaufmann:  "Az első kb. 6-8 hónapban csak a célnyelv hallgatásávál, olvasásával és megfigyelésével törődök. Sok-sok ismétléssel. Erre azért van szükség, mert csak így alakulnak ki új idegpályák az agyban." 

 

csab.jpg

 Kósz Csaba (e-Egyetem): "Mi is 6-8 hónapig csak az autentikus hanganyagok (brit, amerikai, ausztrál angol) hallgatására és olvasására helyezzük a hangsúlyt. A napi szintű ismétlés elengedhetetlen. Tény, hogy agyunk csak úgy formálható, ha apró lépésekben, rengeteg ismétléssel gyakorlunk. Ez a nyelvelsajátítás előfeltétele. Az e-Egyetemen csak nagyon rövid, szituációs mondatokat hallgatsz kezdetben."

 


 

"Milyen hosszú szövegeket hallgatsz kezdőként?"

 

stevekaufmann.jpg

Steve Kaufmann: "Mivel kezdőként az összefüggő szövegeket még nem értem meg, ezért nagyon rövid felvételeket kezdek el hallgatni a célnyelven: 30 másodperces, könnyű szövegekkel indítok. Ezeket szoktam nagyon sokszor meghallgatni és közben a leiratukat elolvasni".

 


csab.jpg

Kósz Csaba (e-Egyetem): "Nálunk is nagyon könnyű, 20-30 másodperces szövegekkel áll rá a tanuló füle az összefüggő beszédre. Gyakoroljuk a napi cselekvéseink elmesélését, gondolataink körülírását, a véleménykifejtést és a párbeszédeket. Ezeket kell meghallgatni újra és újra." 

 


 

"Hogyan érted meg a célnyelvet?" 

 

stevekaufmann.jpg

Steve Kaufmann: "Szótár segítségével lefordítom a szövegeket. Az ismeretlen szavakat általában lejegyzetelem magamnak. Nem tanulom meg a szavakat, csak lejegyzem őket és gyakran átfutok rajtuk." 

 

 

csab.jpg

Kósz Csaba (e-Egyetem): "Nálunk ennél könnyebb dolga van a tanulóknak, mert mi megadjuk a szövegek fordítását, így minden tökéletesen érthető. Ezekkel a párhuzamos szövegekkel tanulóink könnyedén fedezik fel a nyelvi összefüggéseket. Természetesen a jegyzetelést és gyakori ismétlést mi is melegen ajánljuk." 

 


 

"Hogyan fejlődsz folyamatosan?"

 

stevekaufmann.jpg

Steve Kaufmann: "Pár hónap gyakorlás után egyre hosszabb, érdekes szövegeket szoktam hallgatni és olvasni. Ezen a szinten már nagyon motivál az, hogy képes vagyok az összefüggő, autentikus beszéd egyre jobb megértésére. Ezen a szinten is nagyon fontos szerepet kap a rengeteg ismétlés."

 

 

csab.jpg

Kósz Csaba (e-Egyetem): "Idővel mi is sok hosszabb (átlagban 1 perces), érdekes szöveget hallgattatunk és olvastatunk a tanulóinkkal. Ezeket kell újra és újra meghallgatni, elolvasni. Az agyunk számára így válik természetessé a folyékony angol beszéd." 

Hallgass bele: 

 


 

"Hogyan sajátítod el a beszélt nyelvet?"

 

stevekaufmann.jpg

Steve Kaufmann: "Amikor már egyre több dolgot megértek, elkezdek fülelni a gyakori szófordulatokra. Természetesen az ilyen szövegeket is számtalanul meghallgatom, elolvasom."

 

 

csab.jpg

Kósz Csaba (e-Egyetem): "Nálunk humoros párbeszédeken keresztül ismerkednek meg tanulóink a gyakori szófordulatokkal. A bevésést sok-sok füleléssel és olvasással érjük el."

 


 

"Végzel másféle gyakorlatokat is? Mennyit gyakorolsz egy nap?" 

 

stevekaufmann.jpg

Steve Kaufmann: "Minden nyelvi szinten ezeket az egyszerű lépéseket végzem el. Fülelek - Olvasok - Figyelek, fülelek - olvasok - figyelek. Napi 30-60 percet szoktam így gyakorolni Tablet-en, telefonon." 

 

 

csab.jpg

 Kósz Csaba (e-Egyetem): "Mi is pontosan ezeket a lépéseket javasoljuk tanulóinknak. Egy szintugrás után nyelvtani rendszerezést is szoktunk végezni. Ezt a tanulók tankönyvszerzőktől kapják meg videós formában."
"Mennyi idő alatt tanulsz meg egy nyelvet?"


stevekaufmann.jpg

Steve Kaufmann: "Kb. egy év alatt erős középfokú szintre jutok el ezzel a módszerrel, azaz képes vagyok folyékonyan beszélni a célnyelven."

   


csab.jpg

Kósz Csaba (e-Egyetem): "Az e-egyetem.hu zárt tanulmányi rendszerében 6 hónap alatt alapfokig, 12 hónap alatt középfokú szintig jutnak tanulóink. Mi ezeket az eredményeket kapjuk visszajelzésként."

 "Mi a helyzet a beszéd gyakorlásával?"


stevekaufmann.jpg

Steve Kaufmann: "A beszédet nem erőltetem. Először mindig több hónapnyi és több száz óra gyakorlást teszek a célnyelv hallgatásába és olvasásába. Ezután már folyékonyan megy a beszéd, csak javítanom kell rajta."

 

 

csab.jpg

Kósz Csaba (e-Egyetem): "Így van. A több száz órányi szisztematikus hallgatás és olvasás eredménye a biztos beszéd. Mi is csak ezután javasoljuk a beszéd irányzott gyakorlását." 

 


 

"Eredményes ez a módszer?"

 

stevekaufmann.jpg

Steve Kaufmann: "16 nyelvet beszélek - több nyelvet tanulok jelenleg is ezzel a módszerrel."

 

 

csab.jpg

Kósz Csaba (e-Egyetem): "Több ezer magabiztos nyelvhasználót neveltünk ki az évek folyamán. 5 nyelvet tanítunk ezzel a módszerrel. Nagy cégek tanulnak velünk. Nyelvtanulási programunkkal 30+ általános és középiskolában vagyunk jelen." 
Hogyan tanulsz meg angolul beszélni Kósz Csabával? 

 

Egyszerűen úgy, ahogy anno magyarul... 

 

 

csab.jpg

Kósz Csaba az e-Egyetem alapítója, több nyelven beszélő angol-történelem szakos tanár

"Angolul beszélek hozzád. Te figyelsz. Kezdetben csak érteni fogod, amit mondok. Aztán utánozni kezded. Majd kifejezed a saját véleményed. Végül pedig bármilyen témában reflexszerűen megérteted magad.

A magyar nyelvet pont ilyen könnyedén sajátítottad el. Velem ugyanilyen könnyedén, hallás után tanulsz meg angolul beszélni."  Kósz Csaba

 Milyen fejlődésen mész keresztül online hangos tanfolyamunkon?

 

1.png

 

1. Először rövidebb, majd hosszabb angol mondatokat alkotsz (alapfok 1. szint)

 

2. Majd jön az összefüggő beszéd (alapfok 2. szint)

 

3. Aztán képes leszel elmagyarázni dolgokat (középfokú szint)

 

4. És végül összefüggően beszélsz - spontán módon (középfokú - felsőfokú szint)

 
 

 


 

Ők itt mind azért választották Csabát tanáruknak, mert magyarázatok, nyelvtanozás és tesztelgetés helyett tényleg jól akartak beszélni angolul...

 

Praktiker_új_logó_kék.png   

Cofidis_TP.png 

 Clearwater_TP.png   


  

 

Top