idea-2681503_640.jpg

 

Mit tegyen egy átlagos nyelvtanuló?

 

 

Talán Te is egy vagy azok közül, akik már kipróbáltak jó néhány tankönyvet, online tananyagot, esetleg hagyományos vagy online tanfolyamot, de mégsem rendelkeznek a vágyott nyelvtudással.

 

Ha Te is ebben a cipőben jársz, akkor egy dolgot tudnod kell!


Nem a TE hibád, hogy eredménytelen vagy!

 

Az említett középszerű, átlagos tankönyvek, tananyagok, tanfolyamok csak a nyelvtanulók krémjének, a legjobb (top) 1-%-nak segítenek! 

 

Na, de akkor mi lesz velünk átlagos nyelvtanulókkal?

 

Bizony ám! Én is ugyanolyan átlagos nyelvtanuló voltam, mint Te. Nem volt lehetőségem külföldön tanulni, nem járhattam drága különórákra, és nem engedhettük meg magunknak, hogy menő nyelviskolákba járjak.

 

Akkor, hogyan tudtam mégis anyanyelvi szinthez közeli eredményt elérni? 

 

A válasz egyszerű.

 

Rengeteget gyakoroltam és mániákusan faltam az angoltudást! Ennyi!

 

Ha masszív nyelvtudást szeretnél elérni, akkor masszív erőfeszítéseket kell tenned a sikerért! Nem elég heti 2-3-szor különórára, nyelvtanfolyamra járni! Semmit sem ér, ha hetente párszor belenézel a tankönyvedbe! Ha ilyen intenzitással tanulsz, az olyan mintha gyalog indulnál el Los Angeles-be. Persze lehet így is, de valószínű, hogy az lesz a vége, hogy feladod az utat, ill. a tanulást!

 

Biztosan tudod Te is, hogy az átlagon felüli eredményekért, átlagon felül kell dolgozni! A nyelvtanulásban ez annyit tesz, hogy NEM TELHET EL NAP gyakorlás nélkül! Kell, hogy legyen legalább napi 10-20 perced arra, hogy dolgozz saját magadon, a vágyaidon, a saját sikerességeden, ugye?   

 

Na, de miből tanulhatsz élvezetesen minden nap?

 

Ebben tudok Neked óriási segítséget nyújtani. Átlagon felüli online angol tanfolyamaink lehetővé teszik  számodra, hogy napi szinten fejleszd a nyelvtudásodat. 


Itt tudsz választani egy tanfolyamot ›››


Üdv,


Kósz Csaba

 


 

lego-blocks-2458575_640.jpg

Tudod, mi a közös a nyelvtanulásban és a 'legózásban'? 


Egy pillanat és elárulom... :)

 

Szerintem egyetértesz velem abban, hogy a kisgyermekek imádják a 'legót'.

 

Felnőtt szemmel mi mit látunk, ha egy legós dobozra nézünk? 


Egy végtelenül egyszerű játékot: kismillió építőkockát mindenféle színben és méretben, amiket egymásra lehet pakolni...

 

A gyermeki szem valami teljesen mást lát... 

 

"Hú! Kirakok egy szuper sportautót!"

"ANYA! Összerakom a Bözsi nénit a szomszédból, jó?"

"Király! Megépítem Mordor várát!" 


Ennyi!

 

Csak mutass pár építőkockát a 'kis Rambóknak', és az egyszerű építőkockák hirtelen termékké alakulnak... a gyermeki agy termékévé...


Gondolkodtál már azon, miért van ez?


A gyerkőcök tulajdonképpen nem a legót imádják, hanem azt az ALKOTÓI SZABADSÁGOT, amit az építőkockák nyújtanak!

 

A kis elemekkel ugyanis végre kreatívan megalkothatják mindazt, ami a kis fejükben lapul..

 

Imádnak új dolgokat építeni, de azt már nem kedvelik ha megmondjuk nekik hogyan tegyék!

 

"Apa! Majd megmutatom, ha kész van!" - jön azonnal a válasz, ha beleszólsz a munkába...

 

És itt jön a képbe a nyelvtanulás...


Amikor angolul beszélsz valakivel, akkor is a gondolataidat szeretnéd termékké, azaz mondatokká alakítani...

 

Felteszem, nem mindig azt szeretnéd mondani, amit Halpakker Dodó néni (Copyright: Hofi Géza) egy tankönyvből bemagoltatott veled anno 25 éve... Így kicsit darabosan, döcögősen menne a beszéd, nemde?


Mai Nyerő Tipp:

Ha természetesen szeretnél angolul beszélni, neked is alkotói szabadságra van szükséged, csakúgy mint a gyermekeknek.  

 

A TE nyelvi építőkockáid azok a nyelvi panelek lesznek, amelyekről már előző cikkemben írtam.

 

A mi 'legónk' (értsd tanfolyamunk) elvégzésével, szabadon és természetesen tudod kifejezni magad angolul!  

 

Éld át az alkotói szabadságot, amit nyelvtanfolyamunk kínál!


>>> Érdekel a LEGÓNK? A BOLTUNKBAN tudod megszerezni a nyelvi építőkockáidat!

 

 

Csak nálunk találsz online idegen nyelvi LEGÓt, szóval érdemes belevágnod ebbe a kreatív nyelvtanulási formába.

 


 

girl-1076998_640.jpg

 

Lehull a lepel a nyelvi szintekről...


Minden nyelvtanuló ismeri a hírhedt alapfok, középfok, felsőfok hármast...

 

Tudtad azt, hogy ezek a nyelvi szintek egyáltalán nincsenek egyenlő távolságra egymástól?

 

Az alapfokú (A2) szintű turistanyelvtudást viszonylag gyorsan, kis befektetéssel elérheted.

 

Ez a szintű nyelvtudás 500-800 aktív és kb. 1000 szó passzív ismeretén alapul. Már ezzel a tudással is elboldogulsz a mindennapokban külföldön, ami nagy mértékben tudja csökkenteni az elveszettség érzését...

 

A következő nyelvi szinten (Középfok 1 - B1) már több "hozott anyaggal" kell dolgoznod. Mintegy 1500 aktív és 2000 passzív szó használata kívánatos már ezen a szinten. Ez kb. arra lesz elég, hogy képes leszel bizonyos egyszerű helyzetekben, egyszerű témákról folyamatosan beszélgetni. Ez a szintű tudás, noha az írásbeli és olvasási készségek még szerények, már a nemzetközi kommunikációban (a munka világában) is jól használható... Ezzel a tudással a középfokú nyelvvizsgát is lazán leteheted.

 

És ahol a szakadék tátong... az a következő 'level':

 

A következő szintre (SZAKMAI KÖZÉPFOK - B2) ugyanis az jellemző, hogy a drasztikus szókincsbővülés jelentős része a tényleges nyelvhasználat eredményeképpen a felhasználó SZAKMÁJÁBÓL ered.

 

Megközelítőleg 2500-3000 aktív és 3000-3500 passzív szóval tudunk trükközni ezen a szinten. Itt láthatóan van egy nagyobb hiátus a B1 és B2 szint között, amit leginkább szabad, kötetlen olvasással tudsz fejleszteni. 

 

Véleményem szerint, ha el akarsz jutni erre a szintre akkor nem érdemes ún. tudatosan tanulni a nyelvet, helyette bele kell vetned magad az autentikus szövegek világába. Érdemes olyan témájú lapokat, folyóiratokat, cikkeket, könyveket olvasnod, videókat nézned, amelyek nagyon érdekelnek. Én anno pl: történelem könyveket olvastam angolul, az érdekesebb részek fordítását pedig le is írtam magamnak.  

 

A következő szint a felsőfokú szint, de erről majd később írok bővebben...

 

Remélem tudtam segíteni neked abban, hogy jobban kiigazodj a nyelvi szintek erdejében...

 

Ha kedvet kaptál a tanuláshoz, válassz tréningjeink közül itt ›››

 


 

e-egyetem_48_1.jpg

 

Ünnepeljünk, de hogyan? Karácsony Európa országaiban 1.


A karácsony ünnepe nem kizárólag a keresztény kultúrához kapcsolódik, hiszen szinte minden vallásban megjelenik a fény dicsőítésére való késztetés az év legsötétebb időszakában. A karácsonyi ünnepek mindenhol az év utolsó hónapjára esnek, de néhány napos csúszás tapasztalható egymáshoz képest a különféle nációknál. Ami azonban közös jellemző, hogy ezt az ünnepet a családtagok együtt töltik el mindenhol a világon, hiszen az egyik legfontosabb ebben az időszakban a szeretet és az együvé tartozás megélése.


Most elsősorban európai országok karácsonyi szokásait fogjuk megnézni részletesebben, de érdemes egy kitérőt tenni távolabbi helyek felé is, ahova elsősorban a kereszténység elterjedése révén jutott el ez az ünnep. Kevesen tudják, hogy afrikai országokban (Kongó, Ghána, Gambia, Libéria, Dél-Afrikai Köztársaság) is megünneplik ezt az ünnepet, de ott kevésbé kap szerepet az ajándékozás, a szokások elsősorban a közös éneklésre, felvonulásra, táncra és persze a karácsonyi vacsorára terjednek ki.


Európában a téli ünnepkör nem kizárólag a karácsonyból áll, hiszen nem szabad elfelejtkeznünk az adventi hétvégékről, a Luca napról, a Mikulásról sem. A különféle nemzeteknél ezek eltérő jelentőséget kapnak, ezért fontos, hogy a vizsgálódásunkat ezekre is kiterjesszük.


Északi államok (Svédország, Finnország, Dánia)


Például az északi országokban a nálunk tapasztalhatónál sokkal nagyobb jelentőséget kap Santa Lucia, vagyis az a Szent Luca, akinek az ünnepét nálunk is Luca naphoz köti a néphagyomány. Luca neve a latin lux (fény) szóból ered. Ő a látás és a fény istennője, a vakok és szembetegek, valamint a hegyes szerszámokkal dolgozók védőszentje. Svédországban és Finnországban, Dániában a szőke, hosszú hajú lányok közül megválasztják a közösség Lucáját, aki vezeti a karácsonyi felvonulásokat, süteménnyel és punccsal kínálja az ünneplőket. A családok legkisebb leánykáit is Lucának öltöztetik az ünnep idejére.


A karácsony nyugalmát hajlamosak megzavarni a házakban eladdig csendben élő koboldok, akiknek a megbékélését rizskása kihelyezésével próbálják biztosítani. Nagyon jellegzetes mozzanat, hogy a feldíszített fát az összegyűltek körbetáncolják énekelve, az ajándékok kiosztására és kibontására csak ez után kerül sor.
e-egyetem_48_2.jpg

 

Ünnepeljünk, de hogyan? Karácsony Európa országaiban 2.


Anglia


Bár a szigetországban már október végén elkezdődik a karácsonyi készülődés, a december elejére eső Mikulást nem ünneplik. Apránként borít el mindent a téli-karácsonyi dekoráció, fenyőágak, dió-mogyoró kerül mindenhova, és természetesen nem maradhatnak el a különféle fényfüzérek és gyertyák sem, lévén a karácsony a fény ünnepe. Angliában gyakran már hetekkel a szenteste előtt felállítják a karácsonyfát is. 


Bár december 24-ét szentestének (Christmas Eve) nevezik az angolok, aznap nincs különösebb ünneplés: a gyerekes családok igyekeznek összeengedni az aprónépet, akik lefekvés előtt kiakasztják a kötött karácsonyi zoknikat a kandallóra, abban a reményben, hogy Father Christmas megtölti őket éjjel ajándékkal. A következő nap a Christmas Day, amelynek reggelén mindenki részt vesz a Szentmisén, majd hazaérve kibontják az ajándékokat. Ezt követően kerül sor a közös, családi, ünnepi étkezésre, amelyen a menü gesztenyével töltött pulyka és karácsonyi puding.


A december 26-a neve Nagy-Britanniában Boxing Day, ami arra utal, hogy ezen a napon a templomi persely tartalmát szétosztják a szegények között.


Franciaország


Általánosságban elmondható, hogy a napjainkra jellemző nemzetiségi keveredés francia honban a legjellemzőbb és ott is élik meg a legnyíltabban ezt a kérdést. Emiatt a köztéri faállítás teljesen kiment a divatból és jórészt elkopott az ünnep vallásos jellege is, mind a családi, mind a közösségi ünneplésben. A lényeg a családi együttlét és a franciákra oly jellemző nagy zabálás.


Az ünneplésre jellemzően december 24-én és 31-én kerül sor, ezeket az alkalmakat úgy hívják, hogy előeste (réveillon). Ilyenkor végeérhetetlen lakoma mellett (elő-előétel, előétel, kóstolók és mártogatósok, főétel, második főétel, sajttál és desszert) 4-5 órán át is tobzódik a család egymás társaságában és a gasztronómiai élvezetekben. A főétel jellemzően fürj vagy gyöngytyúk, a másod-főétel hal vagy tengeri herkentyű. A tipikus karácsonyi édesség Franciaországban a fatörzs (bûche).


A karácsonyfát már december elején felállítják. Az ajándékokat Télapó (Père Noël) hozza december 24-én éjfélkor, a kéményen át érkezve. A felnőttek ekkor adják át egymásnak, míg a gyermekek 25-én reggel, pizsamában esnek neki a csomagoknak. Sajnos 26-a a felnőttek számára munkanap.

 


 

e-egyetem_49_1.jpg

 

Ünnepeljünk, de hogyan? Karácsony Európa országaiban 3.


Németország és Ausztria


Mindkét német nyelvű országban a karácsonyi hagyományok nagyon hasonlatosak a hazánkban elterjedtekhez. Ugyanúgy gyertyát gyújtanak az adventi hétvégéken és a fát ugyanúgy 24-e estéjén állítják fel. Gyakori, hogy a gyerekek számára tartogatott meglepetések közé a feldíszített fenyőfa is beleszámít, így megkérik a nagyszülőket, barátokat, hogy addig vigyék el sétálni a gyerekeket, amíg elkészül. A hagyományok közé tartozik a gyerekek számára december 1-jén átadott adventi naptár ugyanúgy, mint a Borbála-napon (december 4.) vázába tett aranyesőág is, amely pont karácsonyra kivirágzik.


Nagy hagyománya van német területen a karácsonyi vásároknak, talán ez is, mint számos más dolog a téli ünnepkörből, tőlük szivárgott át hozzánk. Az adventi vásárok rendkívül hangulatosak, nemcsak a mindent elborító karácsonyi fények és egyéb díszítések miatt, hanem azért is, mert ezeken a helyeken bőven mérik a forralt bort és a puncsot, valamint szívesen hódolnak a karácsonyi éneklés hagyományának is.


A karácsonyi vacsora tekintetében is sok a hasonlóság a két német anyanyelvű állam között. Mindkét helyen többnyire titkos családi recept alapján készülő krumplisaláta és karácsonyi virsli dívik, de ez – engedve az angolszász hagyományoknak – gyakran kiegészül valamilyen szárnyassal (gesztenyével töltött pulyka vagy lilakáposztával kísért libasült) és Ausztriában gyakori a hal fogyasztása is. Ausztriában sem maradhat el az asztalról a virsli, de ők kissé rafináltabban alkalmazzák: nem egymagában, hanem levesbe főzve vagy éppen salátában tálalják.


A vacsora utáni desszert némileg különbözik: míg Németországban a stollen (szárított gyümölcsökkel készülő karácsonyi kalács) a jellemző, addig Ausztriában a nemzeti süteménynek számító Sacher-torta a jellemzőbb. Természetesen gyakorta megtalálhatjuk a karácsonyi asztalokon a mézeskalácsot, a hókiflit és a különféle mákos édességeket is.
e-egyetem_49_2.jpg

 

Ünnepeljünk, de hogyan? Karácsony Európa országaiban 4.


Olaszország


Déli szomszédjaink a rájuk jellemző mediterrán vérmérséklettel élik meg a téli ünnepkört is. Már novemberben elkezdődik nálunk a ráhangolódás, innentől kezdve egyre több házon és ablakban jelenik meg a karácsonyi díszítés. Gyakori, hogy a mi ízlésünkhöz képest túlzásba esnek: a számtalan karácsonyi fényt számunkra giccsesnek tűnő dekorációk kísérik, mint például az utóbbi években egyre szélesebb körben terjedő Mikulás-baba, amelyet mindenki kötelezőnek tart a házára biggyeszteni.


Az olaszok hagyományosan is nagyon vallásos nemzet. Még ha nem is hétköznapi templomba járó a többség, nagyon fontos számukra a karácsonyi ünnepkör vallásos színezete is. Akik tudnak, elmennek a karácsonyi misére legalább, aki pedig ezt nem tudja megoldani, az a tévében nézi végig.


Bár a gyerekek számára az ajándékot Babbo Natale, azaz Télapó hozza, a Mikulást nem ünneplik. Cserébe a gyerekek kétszer is kapnak ajándékot egy hónapon belül hiszen 24-én ő, január 6-án, Vízkeresztkor pedig a felesége, Befana, a jó boszorkány érkezik meglepetésekkel a kisgyermekes házakhoz.


Ami szembetűnő a mi hagyományainkhoz képest, hogy az olaszok nem készítenek adventi koszorút. Helyette december elején elkezdenek építeni egy ünnepi jászolt, amelyet egészen karácsonyig fejlesztgetnek, csinosítgatnak. A lényeg, hogy a közösség együtt dolgozzon a meghatóan szép karácsonyi jelképen, majd amikor elkészült, együtt gyönyörködjenek benne.

 

Ha arra gondolunk, hogy a karácsony egy vallásos ünnep, amelynek lényege a családi együttlét és az egymás iránti szeretet megélése, a következő gondolatunk akár az is lehetne, hogy ezt az alkalmat az olaszoknak találták ki. Ilyenkor a „csizmában” összegyűlnek a családok, óriási létszámban, hatalmasakat esznek, egymást túlkiabálva élvezik az együtt töltött időt.


Ami a menü karácsonyi jellegzetességeit illeti, Olaszországban a legtipikusabb a karácsonyi kalács, amely két formában kerülhet az asztalra. A pandoro sima piskóta vaníliás cukorral hintve, csillag formában kisütve, a panettone kandírozott gyümölcsöket, mazsolát tartalmaz és kuglóf formájú. A főétel tartományonként változó, az Ausztriához közeli részeken sokat vettek át az osztrák hagyományokból (pl. halas ételek fogyasztása, szárnyasok), máshol más hagyományok gyökeresedtek meg. Kerülhet az asztalra kappan, sertéssült is, ízlés szerint.

 


 

 

 e-egyetem_43_1.jpg

Öt ok, ami elveszi a kedved a nyelvtanulástól, és amit tehetsz ellene


A nyelvtanulás jó dolog. Sokan meghökkennek egy ilyen mondat láttán, hiszen a köztudatban az él, hogy a nyelvtudás jó, míg a nyelvtanulás a végeláthatatlan szenvedés ideje. Sajnos az elavult (vagy éppen sosem volt célra vezető) módszerek elterjedése és az, hogy makacsul tartják magukat a köznapi ember számára elérhető helyeken (pl. általános és középiskolák) szinte minden emberben olyan tárházát okozták a rossz élményeknek és kudarcoknak, hogy a legtöbben azért nem haladnak a nyelvtanulással, mert ezeken nem tudnak túllépni.


Nincs sikerélményed


Ha olyan tanárt vagy módszert választottál, amely csak a magolni valókat sorolja eléd, de nem tesz ki mérföldköveket, ahol sikerben és/vagy elismerésben lehet részed, nagyon hamar elvesztheted a lelkesedésed. Ha másnak ez nem volt fontos, tedd meg magadért te: készíts tervet, amelynek az etapjait ha teljesíted, ne felejtsd el megjutalmazni magad.

 

Sikerélmény lehet az is, ha a tanultakat alkalmazni tudod az élet területén. Ehhez viszont bátorság kell, főleg az elején. Nyisd ki a szád, ha alkalmad van rá és akárhogy is sikerül, légy büszke magadra!


Nem mennek a fejedbe a szavak


A nyelvtanulás egyik legnehezebb része a szókincs elsajátítása. A szótárfüzet fölött görnyedve azonban sokunknak minden más érdekesebbnek tűnik, mint elsajátítani azokat a szavakat, kifejezéseket, amelyek révén ki tudjuk majd fejezni magunkat. Légy kreatív vagy keress innovatív szótanuló módszereket! Ragaszd tele a lakást post-itekkel, készíts szókártyákat, amelyeket mindig a zsebedben hordhatsz, folytass a belső monológod során a választott nyelvet alkalmazva szituációs játékokat, vagy válasz valamilyen nyelvtanulós appot! Nézz felirattal eredeti nyelvű filmeket vagy tanuld meg külföldi számok szövegét és énekeld az előadóval!


Nem érdekel a nyelvtan


Tény, hogy a választékos beszédhez idővel jó lesz, ha megérted majd a nyelvtan logikai rendszerét de ahhoz hogy megszólalj, nem biztos, hogy ezzel kell kezdened a nyelvtanulást. Válassz olyan módszerrel dolgozó nyelviskolákat, ahol kevesebb hangsúly jut a száraz, magolós részekre és több a tanulást előrevivő, érdekfeszítő élményekre!


Folytatjuk!

e-egyetem_43_2.jpg

Öt ok, ami elveszi a kedved a nyelvtanulástól, és amit tehetsz ellene 2.


Nincs múltad és nincs jövőd

A nyelvtanulás elkezdéséhez nagyon fontos, hogy tudd, miért csinálod. És a folytatáshoz sokszor nagyon sok erőt tud adni, ha rálátsz, honnan jöttél. Ez a két végpontja annak a skálának, amelyen nap mint nap haladsz, miközben a nyelvtanulás csodás, nehéz, sokat ígérő, óriási terhet jelentő munkáját végzed.


Mielőtt nekivágsz, válassz a magad számára legalább egy olyan indokot, amely valóban ösztönöz. A „szükség lesz rá a diplomámhoz” csak abban az esetben fog ösztönözni, ha átérzed, hogy kizárólag akkor folytathatod majd az általad kiválasztott hivatást, ha megugrod ezt a lécet. Ha csak az előírást ismered el, sajnos ösztönzés nélkül maradhatsz...


Jó indok, ha konkrétan tudod, hogy mire fogod használni a nyelvet, kivel és miről fogsz beszélni, milyen témáknak fogsz utánaolvasni, milyen tartalmú filmeket nézel majd, mennyire lesznek fontosak az információk, amelyekhez a nyelv tudása révén juthatsz hozzá. Lebegjen előtted magadról egy kép, amint beszélsz vagy éppen okosan, értve hallgatsz és közben jól érzed magad, boldog és büszke vagy.


Ha elakadsz vagy értelmetlennek kezded érezni az erőfeszítéseidet, jó teszed, ha visszatekintesz. Ehhez célravezető eszköz egy napló, de elég lehet az is, ha a tanulás során vezetett füzetedben vissza lapozol. Ha látod mennyi mindennel foglalkoztál, milyen sok témát érintettél, felidéződik benned a kaptató, amelyen – hóban, sárban, napsütésben, társaságban, egyedül – idáig jutottál, és méltán önt el a büszkeség.

 

A napló emlékeztetni fog a motivációidra, felidézi benned, hogy korábban hogyan léptél túl a nehézségeken vagy épp hogyan emelkedtél felül az önbecsülésedet támadó helyzeteken. Ha tudatosan írod a naplódat, el is rejthetsz benne olyan üzeneteket, amely a jövőbeli, elbizonytalanodó énednek szólnak. 


Nem tudsz koncentrálni


Csíkszentmihályi Mihálytól tudjuk, hogy a flow-ban levés a terhek és a késztetések olyan kombinációjából jön ki, amikor optimális erőkifejtéssel, de szinte nehézség nélkül végezzük a kiszemelt munkánkat. Ilyenkor könnyű koncentrálni, mert érdekel, örömet okoz amit csinálunk, egyúttal pont akkora kihívást jelent, amennyitől értékesnek érezzük magunkat.


Ha nem vagyunk flow-ban, néha nagyon nehéz hosszú távon összpontosítani egy feladatra. Minél ellentmondásosabb érzelmi állapotban vagyunk, annál könnyebben kibillenünk a szellemi erőfeszítésekből.


Ha nagyon nem megy a koncentráció, ne légy rest váltani! Ha nem megy a szótanulás, kezdj olvasni, ha összefolynak a betűk, nézz filmet, ha társaságra vágysz inkább, keress valakit, akivel beszélgethetsz az adott nyelven. Ha ezt teszed, egy idő után képes leszel megfigyelni magad, hogy éppen milyen típusú feladatra vagy nyitott, és azon a területen haladhatsz, amely aktuálisan a legjobban passzol.
e-egyetem_44_1.jpg

Hallgatni arany, vagyis öt klassz „hallgatólagos” eszköz nyelvtanuláshoz 1.


A kisgyermek is hallás után tanulja meg a nyelvet. Jól is néznénk ki, ha egy pár hónapos babával a mamája leülne nyelvtanozni vagy szavakat tanulni, nem? Persze van néhány szó, amelyet a szülők tanítanak meg a picinek, de a legtöbb kifejezést úgy sajátítja el, hogy hallgatja a szülei, testvérei beszélgetését és megpróbálja leutánozni őket. 


Nálunk, az e-egyetemen a tanulási módszertan alapja a hallgatás, a tapasztalat és az utánzás oktató hatásainak kihasználása. Ugyanolyan fejlődési folyamatra támaszkodva sajátítjuk el a nyelvet mint egy gyermek, aki saját anyanyelvét tanulja, így velünk garantáltan élvezettel és az érdeklődés lanyhulása nélkül haladhatsz előre.


Nézzünk néhány eszközt, amelyek segítségével otthon, egyedül is alkalmazhatod a mindenki számára költségek nélkül és bármikor elérhető lehetőséget a nyelvtanulásra: vagyis a hallgatás és tapasztalás erejét!


Hallgass idegen nyelvű hangoskönyveket!


Legjobb, ha olyan kötetekkel kezdesz, amelyeket már ismersz. Nem feltétlenül szükséges gyerekkönyvekre koncentrálnod – főleg, mert azokban előfordulhatnak a megértést nehezítő mondókák, nyelvi játékok – de kezdésnek könnyebb, ha rövidebb novellákat hallgatsz. Ne akarj minden mondatot megérteni és ne állítgasd meg folyton! Ne akadj le a figyelmeddel azoknál a szavaknál, amelyeknek a jelentésével nem vagy tisztában! Könnyen lehet, hogy a szövegkörnyezet kiváltja az adott szót. Hagyd, hadd mondja és lehet, hogy a novella utolsó szavaitól visszamenőleg is értelmet nyer az egész. Ne ismételgesd túl sokáig ugyan azt, váltogasd, majd térj vissza az elsőhöz.


Hallgass külföldi zeneszámokat!


Ugyanúgy járj el ezeknél is, mint a hangoskönyvnél: ne akard elsőre megérteni, ne akarj minden szót megérteni. Hallgasd és élvezd, örülj, ha felismersz és megértesz egy-egy foszlányt. Ha kedved tartja keresd meg a dal szövegét a neten, de ne magold be, inkább csak azokat a részeket nézd meg, amelyek konkrétan érdekelnek.

e-egyetem_44_2.jpg

Hallgatni arany, vagyis öt klassz „hallgatólagos” eszköz nyelvtanuláshoz 2.


Nézz filmet idegen nyelven!


Az instrukció ugyanaz mint az első két eszköznél: igyekezz felszabadítani magad a begyepesedett elképzeléseid alól, nevezetesen, hogy csak akkor ér valamit az egész, ha minden szót értesz. Légy türelmes és hidd el, hogy idővel kitisztul a kép, ha elég kitartó vagy. 

Érdemes sorozatot választanod, ennek több oka is van. Egyrészt a sorozatokban a köznapihoz közel álló nyelvet (szókincset, szófordulatokat, hangsúlyozást stb.) használnak. Másrészt az eseményekből sok minden ki fog derülni, megismerheted a szereplők jellemét, helyét a felrajzolódó képben, ami sokat segít a megértéshez. A sorozat órában jó sokat tesz ki, így nem kell félned attól, hogy véget ér mielőtt megértenéd. A sorozatok általában könnyedek, érdekfeszítőek, képesek akkor is lekötni a figyelmet, ha nem érted mit beszélnek a szereplők.


Hallgass rádiót idegen nyelven!


A rádióhallgatás – akár hiszed, akár nem – egy összetett módszer. Az egymást váltó műsorszámok hol felkeltik, hol ellankasztják a figyelmed, a zene alatt megpihenhetsz, míg a hírek alatt lehet, hogy kipattan a hajszálrugó az agyadból. 


Idegen nyelvű rádiót azért is érdemes hallgatni, hogy egyszerűen megszokd a választott nyelv hallgatását, hangzását. Akár munka közben is alkalmazhatod a módszert, hiszen nem kell mindig odafigyelned, meglátod, a számodra érdekes szavak, gondolatok így is bekúsznak majd a füledbe. Egy idő után megtanulod felismerni és elválasztani egymástól a szavakat, kifejezéseket, lesznek amik ismerősek lesznek, majd végül felismered az értelmüket is.


Nézz Youtube-videókat idegen nyelven!


A Youtube-on számos olyan házilag készült kis videót lehet találni, amely az élet különféle területein próbál tapasztalatokat, praktikákat átadni, ún. life-hackeket bemutatni. Van egy csomó főzős-sütős videó is. Válassz egy témát az érdeklődési körödből, majd keress rá a csatornán! Ezek a videók azért hasznosak, mert beszéd közben többnyire mutatják is azt amiről szó van, így rávezethetnek a megértésre, ugyanakkor teljesen hétköznapi nyelvet használnak (sok esetben a legváltozatosabb akcentussal), így valóban nagy kihívás lehet megérteni a beszédet.

e-egyetem_45_1.jpg

Tanulj beszélve!


Sokan úgy gondolják, hogy a több éve (évtizede) tartó idegennyelv-tanulásuk azért nem hozza meg számukra a nyelvhasználat során a kellő magabiztosságot, mert nincs alkalmuk a nyelvet használni. Való igaz, hogy ha ritka az életünkben az az alkalom, amikor olyan emberrel beszélhetünk idegen nyelven, akivel más módon nem tudjuk megértetni magunkat, akkor a fejünkben levő tudás nem tud készséggé válni, de a cikk címének kiötlésekor mégsem erre gondoltunk.


A kutatók már régen kimutatták, hogy ahogy többféleképpen gondolkodunk, úgy többféle módszerrel tudunk hatékonyan tanulni. Vannak vizuális típusok, akiknek az segít, ha nézik a könyvet, illetve lerajzolják a tanulnivalót. Vannak, akik hallás után tanulnak, így nem is kell külön tanulással foglalkozniuk otthon, hiszen az órán minden a fejükbe megy. Vannak, akik ún. mozgásos tanulók, ők akkor tudják leghatékonyabban megérteni és elraktározni a számukra új információkat, ha tanulás közben fel-alá járkálhatnak, illetve ha leírhatják az anyagot. És vannak, akik akkor tudják legjobban megjegyezni az elsajátítandó dolgokat, ha hangosan kimondják őket.


Ez utóbbi az emberek nagy százalékára jellemző, de sajnos az elavult iskolai tanítási módszerek gyakran elnyomják ezt az igényt. Mivel a gyerekeket az iskolában nem nagyon tanítják meg tanulni, csak kevesen vannak, akik maguktól rájönnek erre: a kimondással egyrészt kénytelen vagy végiggondolni és megérteni a tanulni valót, másrészt a hangosan kimondott szavakat hallod is, így az agyad önműködően rögzíti azt.


Akik felismerték ezeket a tényeket már lehet, hogy gyermekkorukban is úgy tanultak otthon, hogy felmondták a szüleiknek az anyagot, vagy szobájuk magányában eljátszották a másnapra várt potenciális felelést. Felmérések igazolják, hogy a hangosan kimondott információk akkor is jobban elraktározódnak az agyban, ha közben „mankót” használsz, vagyis újra és újra belenézel a könyvbe, vagy egy puskaként alkalmazható kivonatot/listát tartasz magadnál, hogy belepillants, ha elakadnál. 


Folytatjuk olyan módszerek bemutatásával, amelyekkel kiaknázhatod a beszélve tanulást!

e-egyetem_45_2.jpg

Négy módszer a beszélve tanuláshoz


Nagyon fontos, hogy ez a módszer akkor működik a legjobban, ha határozottan, hangosan kimondod a szavakat, mondatokat, gondolatokat. Így azon felül, hogy a kimondáshoz muszáj rendszerezned a gondolataidat és megértened az adott témát, a hallás utáni tanulási készségedet is csatasorba állítod. Váltogathatod is a dolgokat: először olvasd fel, többször is például a megtanulandó szavakat, majd ismételd önállóan.


Karaokezz!


Persze, ha szégyellős vagy, nem feltétlenül kell karaoke bárban a mikrofon mögé állnod, a tömegben ordítozva is működik. A szavak megjelennek előtted és az átszíneződés még azt is megmutatja hol tartasz, miközben előre látod, amit később kell kimondanod, olyan, mintha valaki fogná a kezed egy ismeretlen terepen. Ráadásul a tudósok azt is kimutatták, hogy a zene és ritmus további agyi funkciókat szabadít fel az információ befogadására, így a későbbiekben, ha meghallod az adott zeneszámot már a futamokra is eszedbe fog jutni a szöveg.


Tanulj társsal vagy csoportban!


Nyelvet tanulni másokkal együtt nem csak azért jó, mert van kivel beszélgetni az idegen nyelven. Ha te mondod a szavakat, mondatokat, stimulálod a másik hallás utáni tanulását és fordítva. Ha az egyikőtök nem érti a nyelvtan logikáját, el tudja magyarázni a másiknak. Ha az egyik nem tudja a kiejtést, megtanulhatja a másiktól. A lényeg: együtt beszélve-hallgatva tanulhattok!


Ragassz ki cetliket a lakásodban és valahányszor elmész mellette, olvasd fel a tartalmukat!


Van egy olyan módszer a szótanulásra, hogy mindenre ráírod, hogy micsoda és ha használat közben látod, napjában ezerszer, szinte magától belemászik a fejedbe az elnevezése. Ezt fokozhatod azzal, hogy minden alkalommal hangosan ismétled a nevét, majd később az adott eszközzel mondatokat írsz a cetlire és azokat is mindig felolvasod.


Beszélgess a tévével!


Ezt a módszert jó eséllyel akkor tudod csak alkalmazni, ha egyedül tévézel, mert halálba fogsz vele szekálni másokat. Ahogy hallgatod a tévé adását, ha megüti a füled egy-egy érdekes szó, ismételd el. Nem kell, hogy általad ismert szavak legyenek, az sem kell, hogy tisztában legyél a jelentésükkel, a lényeg csak az, hogy mondd ki őket hangosan. Óriási élmény lesz, ha egy-egy ilyen, a fejedben keringő szót később le tudsz horgonyozni azzal, hogy tisztába jössz a jelentésével!


 e-egyetem_46_1.jpg

Egy magyar nyelvmániás, aki egyedül falta a nyelveket


Tudtad, hogy a nyelvtanulás és -használat területén Magyarország is büszkélkedhet kiemelkedő eredményekkel? Lomb Kató hazánk első szinkrontolmácsaként a világelsők egyike is ezen szép, de nehéz szakma gyakorlói között. A hölgy, aki 95 éves korában, 2003-ban halt meg, összesen 16 nyelvet használt, amelyek mindegyikét önállóan, saját módszerét követve tanult meg.


Saját bevallása szerint a 16 nyelv közül nem birtokolta mindegyiket egyforma szinten, hiszen az egyikből képes volt szinkrontolmácsolni, a másikból meg „csak” fordított. Az első nyelvek megtanulására nem csak az érdeklődés, de a kényszer is volt, ami rávitte, de ebben az időszakban kidolgozta a módszerét és később már megállíthatatlan „nyelvgyűjtő” lett. 


Egyik esetben sem használt nyelv- és nyelvtankönyveket, nem járt tanárhoz és nem fordult a szokásos nyelvtanulási módszerekhez sem (pl. magolás). Ugyanakkor mindegyik nyelvet gyakorlatilag az első pillanattól kezdve használta (gyakran pénzkeresésre), még akkor is ha előfordult, hogy beszélni már tudott, de vajmi keveset értett mások beszédjéből.


Módszere lényege az volt, hogy a nyelv alkalmazásából visszafejtett információk elsajátításával tanult. Például regényt olvasott, addig-addig újra és újra, amíg meg nem értette. A nyelv hosszas tanulmányozása során megtanulta felismerni a nyelvi alapelemeket és alapszabályokat, amelyeket aztán analógiásan alkalmazva, majd a hibákat utólag korrigálva tanulta meg elsőnek a latin, majd a francia, később az angol, orosz nyelveket, és a többit. Gyakori módszere volt a szótárak tanulmányozása, és a nyelvi logika felfejtése ebből az irányból.


Hatékonyságának alapköveként azt jelölte meg, hogy rendkívül agilisan használta az adott nyelvet. Beszélni kezdett már néhány szó birtokában, fordítani kezdett néhány kifejezéssel a „zsebében” és tanítani kezdett néhány hónapos nyelvtanulás után. Saját bevallása szerint elengedhetetlen, hogy az ember egy nyelv megtanulásának úgy álljon neki, hogy saját nyelvzseniségéről meg van győződve. 


Szerencsére Kató néni számos könyvet írt, nem csak a nyelvtanulással kapcsolatos kalandjairól, de a módszeréről is, így bárki a nyomába eredhet. Még 95 évesen is újabb nyelv elsajátításába kezdett az idős „lingvista” hölgy, aki élete egyik legtartalmasabb, legszórakoztatóbb elfoglaltságának nevezte és mindenek felett szerette a nyelvtanulást.
 

e-egyetem_46_2.jpg

Öt tanács Lomb Katótól, ami neked is segíthet a nyelvtanulásban


Dr. Lomb Kató szinkrontolmács, tolmács és fordító, valamint saját maga alkotta kifejezéssel éve „lingvista”, azaz nyelvmániás volt, aki 16 nyelv alkalmazásával kereste az élete során a kenyerét, de valószínű, hogy különféle alacsonyabb szinteken ennél jóval többel foglalkozott. A legendás hírű hölgy hírnevét nem csak az alapozta meg, hogy másfél tucat nyelvet használt, hanem az is, hogy sajátos, „használati megközelítésű” nyelvtanulási technikát dolgozott ki. Harmadik ismertetőjele, hogy rendkívül hamar sajátította el a kiválasztott nyelveket. 


Lássuk, milyen tanácsokkal szolgálhat számodra, amellyel megkönnyítheti utadat a nyelvtanulásban!

Soha ne elszigetelt nyelvi elemeket tanulj (pl. szavakat), mindig kifejezéseket sajátíts el, amelyek kontextusba ágyazzák a fontos szavakat. A gyakran használt részmondatok olyan nyelvi elemek, alapkövek, amelyekből egy beszélgetés során könnyen tudsz építkezni. Így hamar megtanulod kifejezni magad, kevés kifejezéssel a birtokodban is meg tudsz szólalni.

Nyelvtanulásban ne légy maximalista! Legalábbis ne tartson vissza a nyelv használatától az, hogy nem vagy biztos benne, helyesen tudod-e a szavakat, a nyelvtant, a kiejtést. Kérd meg beszélgetőpartnered – ha olyan viszonyban vagytok – hogy javítsa ki a hibáidat és vértezd fel magad arra az esetre, ha meg is teszi. Ugyanakkor az agyadba csak olyan dolgokat véss be, amelynek helyességéről meg vagy győződve.


Válogass össze számos olyan csatornát, amelyen át beengedheted a fejedbe a kiválasztott nyelvet. Olvass újságot és könyvet is, hallgass rádiót, nézz tévét, beszélgess. Használd ezeket felváltva, mindig, amihez kedved van, hogy az élvezet is megmaradjon.

Mindennap használd a nyelvet! Ha nincs lehetőséged élesben beszélni, monologizálj vagy csak tornáztasd az agyad. Beszélj magadban hosszabban valamiről, próbálj elmondani mindent, amit akarsz, a rendelkezésedre álló nyelvi készlettel. Légy találékony, ne vegyél igénybe segítséget! Ha végképp elakadsz valahol, jegyezd fel és csak utólag nézz, kérdezz utána.


Soha ne szidd magad a nyelvtanulás és -használat vonatkozásában. Egy nyelv elsajátítása óriási dolog, az emberi agy csodálatos rugalmasságának és a te leleményességednek a közös munkája. Légy bátor, büszke és magabiztos!


e-egyetem_47_1.jpg

10 dolog, amiben könnyebb lesz az életed, ha beszélsz valamilyen nyelvet 1.


Nyelvet tanulni csak akkor érdemes, ha ki tudsz tűzni személyes célokat. Ha a „diplomához kell”, ha „apu azt mondja, hogy egy rendes ember beszél angolul”, ha a cikinek érezzük a rossz hazai nyelvismereti statisztikát, az valószínűleg nem lesz elég motiválóerő ahhoz, hogy végighaladjunk ezen szép, de nehéz úton.

Összegyűjtöttünk számotokra 10 olyan dolgot, ami egyszerűbbé, gördülékenyebbé, vidámabbá, izgalmasabbá teszi az életet egy vagy több nyelv tudásának birtokában. Ha éppen tényleg az az apropó, hogy a diplomához nyelvvizsga kell, akkor is érdemes addig kutatni, amíg valami olyan személyes indokot nem találtok, amely megmozgat és segít hozzáférni a rejtett erőforrásaitokhoz. Ehhez szeretnénk ezzel a listával hozzájárulni.


Ha unalmas a magyar tévéműsor, csak átkapcsolsz valamilyen külföldi adóra.


Sajnos évek óta töretlen a tendencia, amely meghatározza a magyar tévéadók mélyrepülését. Ha nem hatnak meg a valóságshow-k, nem kötnek le a brazil sorozatok, nem vagy rabja a főzős műsoroknak és a politika sem hoz lázba, csak fogd a távirányítót és kapcsolgass. Ha értesz valamilyen nyelven és elérhető a hazai szolgáltatónál ennek a nációnak TV-adása, nyert ügyed van, mert nem csak az élvezeti forrásokat bővíted ki, de a gyakorlást is kipipálhatod.


Ha nem vagy elégedett a hazai sajtóval.


Ha kommentár vagy elemzés nélkül szeretnéd megtapasztalni, hogy mit mond a külföldi sajtó Magyarországról, ha első kézből vagy kíváncsi a pletykákra és sztárhírekre, ha valamilyen szakosodott tematikájú újságot szeretnél olvasgatni, ami nem jelenik meg magyarul, szintén jól jön egy nyelv ismerete. Pillanatok alatt kitágul a világ, te jól szórakozol, az ismerőseid meg irigykednek a tájékozottságodon. Jó üzlet, nem?


A külföldi szaksajtó kincseket rejt.


Szinte mindegy milyen szakmában dolgozol, a külföldi szaksajtó híreinek olvasása nélkülözhetetlen a fejlődésedhez. Legyen az műköröm, napelem, oktatás vagy marketing, az idegen nyelvű sajtóból elsőként értesülhetsz innovációkról, ötletekről, sikerekről, de még a kudarcokról is.

Folytatjuk!

 

e-egyetem_47_2.jpg

10 dolog, amiben könnyebb lesz az életed, ha beszélsz valamilyen nyelvet 2.


Használati utasítás, termékinfó – nem jöhetsz zavarba!


Bár a magyar előírások egyre szigorodnak e tekintetben, sajnos még mindig előfordul olyan, hogy nincs rendes használati utasítás egy-egy újonnan vásárolt műszaki cikkhez, szerkezethez. A másik lehetőség, hogy ugyan van magyar nyelvű leírás, de értelmetlen, érthetetlen mert valamilyen fordítóprogrammal készült, esetleg csak egy részét fordították le stb. Idegennyelv-tudás birtokában a neten egészen biztosan rengeteg információt fogsz találni ilyen helyzetben, sőt a használatot bemutató videókat nézegethetsz, fórumokat is böngészhetsz.


Ne a saját károdon tanulj!


Akár számítógépet szeretnél venni, akár autót, de az is elég, ha valami apróságban, mondjuk parfümben gondolkodsz, igyekszel elkerülni a végzetes tévedéseket, rossz választásokat. Az ilyen jellegű kockázatok csökkentésére alkalmas a különféle fogyasztói- és tesztblogok, vásárlói fórumok olvasgatása. Természetesen sokkal szélesebb látókört és bőségesebb csoportvéleményt kapsz, ha idegen nyelven is tudsz olvasni ilyeneket. Ha pedig olyan befektetésen töröd a fejed, amely kis hazánkban még nem elterjedt vagy nem nagyon van vele kapcsolatban tapasztalat, egyenesen nélkülözhetetlen a külföldi információforrások igénybe vétele.


Rendelj külföldről!


Bár egyre többen használják a különféle kínai termékforgalmazó oldalakat, amelyek többé-kevésbé le vannak fordítva magyar nyelvre, töretlen népszerűségnek örvendenek az amerikai csomagküldők is, mint pl. az eBay. Az eBay nemcsak azért nagy kedvenc, mert számos olyan dolgot is lehet kapni, amit itthon nem, de azért is mert gyakran töredék áron lehet hozzájutni a kiszemelt árucikkhez. Ez a pont egyszerre két célt is segít kitűzni: vásárolj és spórolj!


Beszélj minden fontos emberrel, hallj meg minden fontos infót!


Gyakran előfordul, hogy az iskolába, ahova jársz, a munkahelyre, ahol dolgozol, külföldi vendégek érkeznek. Ilyenkor általában akad a cégnél valaki, aki azzal tudja exponálni magát, hogy képes a külföldi vendégekkel kommunikálni, bemutatja a céget, elviszi a vendéget vacsorázni, és persze sokat beszélget vele az iskola/cég jelenéről és jövőjéről. Persze, az is nagyszerű volna, ha te volnál ez a személy, de már az is rengeteget számít, ha csak megérted a beszélgetést és elcsíped a te jövődet is befolyásoló információkat (és arról még nem is beszélünk, hogy mennyit jelenthet a jövőben egy külföldi kapcsolat).


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Top